Навігація по сайту: Home Публікації Суспільство КОНСУЛЬТАЦІЯ: соціальне забезпечення держслужбовців та посадових осіб

Політична
Херсонщина

Незалежний спостерігач



КОНСУЛЬТАЦІЯ: соціальне забезпечення держслужбовців та посадових осіб

Електронна адреса Друкувати PDF
Рейтинг Користувача: / 2
НайгіршеНайкраще 
державні службовці майбутнього

Публікуємо роз’яснення щодо кадрових питань для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, підготовлене Управлінням державної служби в Херсонській області, в запитаннях і відповідях.


ЗАПИТАННЯ:
Яка буде тривалість основної щорічної відпустки у жінки, посадової особи місцевого самоврядування, яка має дитину-інваліда?
ВІДПОВІДЬ:
Згідно із Законом України "Про службу в органах місцевого самоврядування" посадовим особам надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законодавством не передбачено більш тривалої відпустки. Відповідно до Закону України "Про відпустки" жінці, яка працює і має двох і більше дітей віком до 15 років або дитину- інваліда, щорічно надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 КЗпП України). Дія Закону України "Про відпустки" поширюється на жінок державних службовців, які мають двох і більше дітей віком до 15 років, або дитину- інваліда.
ЗАПИТАННЯ:
Які особливості виплати грошової допомоги в розмірі 10 посадових окладів посадовим особам місцевого самоврядування.
ВІДПОВІДЬ:
Така допомога виплачується особам, які відпрацювали на посадах в органах місцевого самоврядування чи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, не менше 10 років. Тобто йдеться не про стаж служби, обчислений відповідно до чинного законодавства для виплати надбавки за вислугу років, а про періоди роботи на посадах, які віднесені до категорій посад державних службовців чи посадових осіб місцевого самоврядування. Наприклад, періоди роботи на посадах керівників, їхніх заступників, головних інженерів державних підприємств, установ і організацій (за певних умов); у партійних, профспілкових та комсомольських організаціях; наукова робота та військова служба зараховуються до стажу служби в органах місцевого самоврядування, але до стажу роботи, який дає право на одержання 10 посадових окладів, не включається.
ЗАПИТАННЯ:
Чи має право посадова осба місцевого самоврядування на виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 10 посадових окладів, якщо вона не була йому вчасно виплачена?
ВІДПОВІДЬ:
Так, оскільки чинне трудове законодавство України поширюється на посадових осіб місцевого самоврядування в частині, що не суперечить Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування". Якщо посадовій особі не була виплачена вчасно грошова допомога у розмірі 10 місячних посадових окладів, вона повинна бути виплачена адміністрацією за вимогою працівника. Враховуючи, що на посадових осіб місцевого самоврядування поширюються норми чинного трудового законодавства в частині, що не суперечить Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" і при порушенні законодавства про оплату праці (стаття 233 Кодексу законів про працю України) працівник має право звернутись до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком, у разі виникнення спору між адміністрацією і працівником, питання вирішується в судовому порядку.
ЗАПИТАННЯ:
Відповідно до КЗпП України при кожній виплаті заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен сповістити робітника про суми нарахування за їх видами та суми відрахування та їх підставу. Чи діє ця норма КЗпП України у відношенні до посадових осіб місцевого самоврядування?
ВІДПОВІДЬ:
Статтею 110 Кодексу законів про працю України визначено, що при кожній виплаті заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці: а) загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат; б) розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати; в) сума заробітної плати, що належить до виплати. Вказані норми КЗпП України також стосуються і посадових осіб місцевого самоврядування.
ЗАПИТАННЯ:
Чи видається грошова винагорода державному службовцю за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, якщо людина має стаж роботи в органах державної виконавчої влади та в органах місцевого самоврядування більше 10 років, але потім деякий час знаходилась на пенсії у зв’язку з досягненням граничного віку проходження державної служби, а згодом її було обрано на посаду в орган місцевого самоврядування?
ВІДПОВІДЬ:
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 року № 212 «Про затвердження порядку видачі грошової винагороди державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків» до стажу державної служби, який дає право на одержання грошової винагороди, не зараховується, але й не перериває його, період працевлаштування, якщо він звільнений з державної служби на підставі п. 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України, період перебування на обліку в службі зайнятості, як такого, що шукає роботу, а також строкова військова служба у разі, коли державний службовець після цього повернувся на державну службу. Таким чином, період перебування на пенсії у зв’язку з досягненням граничного віку перебування на державній службі не зараховується до стажу безперервної роботи, і відповідно не дає права на виплату винагороди за сумлінну і безперервну працю.

 

Коментарі  

  1. #2 Ира
    2009-09-1120:19:01 а чи виплачується 10 посадових окладів посадовій особі місцевого самоврядування, якщо ій призначена звичайна пенсія по інвалідності без урахування вислуги років на держ службі?
  2. #1 петрович
    2009-03-0402:06:55 Актуальный материал для чиновников

Додати коментар

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
Жирний Курсив Посилання Цитата


Захисний код
Оновити



Останні коментарі

Вибір читачів
























Куплю фотографії херсонців учасників
Української Революції 1917-1922 рр.:
- членів партій УПСР, УСДРП, УПСФ, УПСС;
- фотографії херсонців в мундирах українських військових частин,
- фотографії громадських діячів українського політичного руху на Херсонщині тощо.
8 093 725 67 45

Хто на сайті

На даний момент 116 гостей на сайті