Навігація по сайту: Home Публікації Політика У повітрі запахло виборами: КВУ презентував результати моніторингу партій та нові програми

Політична
Херсонщина

Незалежний спостерігач



У повітрі запахло виборами: КВУ презентував результати моніторингу партій та нові програми

Електронна адреса Друкувати PDF
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 


mon-partii-30-0430 квітня 2009 року у прес-клубі «Новий день» пройшла презентація та обговорення результатів дослідження стану політичних партій напередодні виборчої кампанії та готовності партій до виборів, яке здійснила Херсонська обласна організація Комітету виборців України та Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень. 
Протягом квітня цього року було проведене вивчення стану політичних партій та  опитування експертів на тему підготовки обласних партійних   організацій до майбутніх виборів. Моніторингу підлягало 12 обласних осередків політичних партій на Херсонщині: Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, Народний Союз Наша Україна, Блок Литвина, Народна Самооборона, «Єдиний центр», Комуністична партія України, ВО «Свобода», Політичний проект Арсенія Яценюка («Фронт змін»), Політичний проект Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»).
Галина Бахматова, заступник голови ХОО КВУ, представила дані по Україні в цілому та по Херсонській області.
Мета  загальноукраїнського та  регіонального  моніторингу мала три складових:
- з’ясувати рівень розвитку партійної системи в Україні та його відповідність новим викликам та завданням суспільства;
- удосконалити виборчу партійну пропорційну систему, яка б відкривала людей у партійних списках, а не ховала їх у виборчі блоки;
- здійснити опробування системи «відкритих списків» партій шляхом проведення загальнонаціональних  «праймеріз».
Предметом моніторингу був стан розвитку та рівень готовності партій до  виборів, а його об’єктом  - партії, партійні блоки  та громадянські рухи у боротьбі за владу.
Загальноукраїнські висновки  моніторингу довели, що партійна палітра в Україні на разі  переживає «перезавантаження». Втомленість  виборців диктує громадянську потребу у ротації партійних еліт. Загальноукраїнська підготовка до виборів вже почалася. КВУ підтримує пропорційну виборчу систему, але у старому своєму вигляді вона перетворює партії на закриті  корпоративні структури і призводить до повної руйнації зв’язків з виборцями. Лише система «відкритих списків» зможе подолати ці проблеми. Загальноукраїнська партійна  ситуація – це посилення внутрішньопартійних  конфліктів та повна розпорошеність адміністративного ресурсу: жодна партія не має монополії на  владний ресурс, фінансові, людські та медіа ресурси.

Регіональний моніторинг у Херсонській області  проводився за наступною структурою, в якій розкриваються всі критерії оцінки готовності  Херсонських обласних осередків партій до виборів:
- рейтинг політичних сил
- керівництво партійних осередків
- наявність внутрішньопартійних груп
- депутати Верховної ради – представники партій, закріплені за нашим регіоном
- представлення партій в  органах влади
- ресурсний  потенціал
- зв'язки  з фінансово - промисловими групами
- наявність медіа-ресурсу
- проекти та акції за останні півроку
- наявність внутрішніх конфліктів
- формат участі у майбутніх виборах
- динаміка голосування по кожній партії та блоку на виборах 2006, 2007 років.
Головні висновки моніторингу  загальнопартійної  ситуації   у нашому регіоні не дуже втішні. Хоча  ведучі  політичні сили продемонстрували високу готовність до  майбутніх виборів,  але ж їхня партійна активність відбувається поза зоною реальних потреб  виборців; на посилення радикальних  загальних настроїв громадян  партії здатні відповісти лише  посилення форм внутрішньопартійної боротьби за владу, на жаль… Розпалювання національної ворожнечі та нетерпимості супроводжується посиленням ліворадикальних  рухів, і все це разом штовхає суспільство  до небезпечної прірви зла та ненависті.

Свої коментарі до результатів дослідження дали експерти: Володимир Коробов, соціолог; Федір Семенченко, політолог; Святослав Могилевський, політичний оглядач.

Володимир Коробов, професор соціології, завідувач кафедри філософії та соціології ХНТУ,  високо оцінив  якість та значення проведеного ХОО КВУ  та ПЦПСД моніторингу, але підкреслив свою незгоду з терміном «другосортність» щодо нашої області. Виборці на Херсонщині досить свідомі, але це   столичне керівництво  ставиться до  нашої області та наших виборців як до «другосортних», яких можна купити дешевше, тому і приїздять столичні  політики до нас у останні дні перед виборами, як правило. В.Коробов  під час свого виступу підняв дуже складне питання: чому наша виборча демократія й досі знаходиться «у тіні» фінансових джерел, чому досі робота виборчих штабів  оплачується «чорним налом»? Велику загрозу, на думку експерта В.Коробова,  зараз складає проблема відновлення фашизму у політичних протистояннях в Україні. І майбутні вибори будуть менш  брудними, якщо вони будуть більш відповідальними, особливо велика відповідальність, зазначив В.Коробов, лежить на громадській організації КВУ та на ЗМІ. Необхідно  підвищувати політичну культуру всіх суб’єктів  виборчого процесу, як виборців, так і майбутніх обранців.
Політичний оглядач Святослав Могилевський, навпаки,  не вважає  загрозу фашизму серйозною  і називає  її «мильною бульбашкою». На його думку, вибори критично важливі, моніторинг ХОО КВУ – прекрасна робота, але в ній не вистачає найголовнішого, а саме: що можуть запропонувати нам старі та нові партійні  організації?  Чи здатні на це «старі» партії? «Може,  витягувати Україну потрібно з маленьких містечок та селищ, створивши там первинні осередки  будь-яких земляцтв?», - поставив питання С. Могилевський. Чого ми сподіваємось отримати від цих майбутніх виборів? На жаль, цих питань моніторинг партій не піднімав, на думку експерта.  Далі, що дуже прикро, політичний оглядач  дозволив собі антисемітські  висловлювання, і його виступ був відразу перерваний ведучими. Бо ХОО КВУ жорстко виступає проти проявів расизму та антисемітизму у висловах, публікаціях та в будь-який інший спосіб!
Федір Семенченко, кандидат політичних наук, завідувач кафедри політології і права ХНТУ, процитував думку відомого філософа Івана Ільїна: «Демократія обов’язково переможе, але всі народи будуть іти до неї своїм шляхом».  На думку  Ф. Семенченко, українська влада вже перестала бути  антинародною, але вона ще й не стала народною. Відповідальність влади повинна розвиватись під впливом відповідальності суспільства, виборців, народу. Політолог переконаний, що відкриті списки у пропорційній виборчій системі  абсолютно необхідні, їм немає альтернативи, інакше «народний терпець урветься і депутатів будуть піднімати на вили, на жаль…» Ф. Семенченко вважає, що депутатська каденція повинна бути скорочена до трьох років, а депутатський мандат не повинен надаватися більше 2-х раз поспіль.
До обговорення долучились і ніші учасники зустрічі.
Тарас Бузак, представник партії «Третя республіка», висловився за те, що партійні списки на вибори треба оновлювати новими політиками. Він також висунув сумну думку про те, що реєстр виборців в нашій країні, на жаль, нікому не потрібен, тому його немає і не буде ще дуже довго.
Відомий громадський діяч Сергій Пострєхін пояснив  «тіньову» ситуацію  з фінансуванням виборчих партійних кампаній: вона базується на розпорядженні бюджетними коштами, на банальних крадіжках з бюджету, за ради чого, на його думку, і відбувається вся боротьба за владу у нашій країні, на жаль…
Крім того, на зустрічі також були представлені нові програми КВУ: акція з масовим направленням листів до народних депутатів щодо термінового внесення змін до законодавства (відкриті партійні списки та відмова від створення блоків), та проведення «праймеріз» (модельне голосування за відкритими партійними списками та вивчення електоральних уподобань в Херсонській області). Їх презентувала Наталія Богренцова, керівник інформаційних програм ХОО КВУ.
Під час презентації  всім  керівникам   регіональних відділень  партій було вручено листи з проханнями до 14 травня надати ХОО КВУ свої «відкриті списки» кандидатів на «праймеріз», які відбудеться 31 травня 2009 року. У разі, якщо партії не нададуть ці списки, Комітет виборців складе списки власноруч, керуючись тими даними, які можна отримати з відкритих джерел. 
У зустрічі взяли участь представники 7 політичних партій: Партія регіонів, Комуністична партія, Єдиний центр, Блок Литвина, Народна самооборона, Третя сила, Партія зелених. Були також представники органів влади та місцевого самоврядування, науковці, провідні місцеві ЗМІ. На запрошення не відгукнулись БЮТ та НС-НУ. 
P.S. Цікаві коментарі пролунали з залу, коли ведучі хотіли передати представникам БЮТ та НУ-НС листа з пропозицією подати списки кандидатів на «праймеріз», але в залі не знайшлося таких: «БЮТ»  - «А вони вже виграли вибори…», НС-НУ -  «А вони вибори вже програли…».

 

 

Коментарі  

  1. #6 Дементий Белый
    2009-05-1411:58:50 Женечка, вопрос не в том нравятся или нет передачи господина Могилевского, человека известного, авторитетного и талантливого. Вопрос в том, что человеконенавис тнические идеи, которые высказываются популярными людьми, усиливают свое разрушающее действие.
    А антисемитизм, расизм и подобные им украинофобия, русофобия и другие идеологии ненависти к людям, как примитивный рецепт объяснения всех проблем и неудач распространяетс я в наше время с невероятной скоростью.
    Когда в своих проблемах винишь людей другой национальности, цвета кожи, группы крови, цвета волос - это лишь демонстрация твоей примитивности. Когда политик или журналист объясняет твои проблемы действиями людей другой национальности, то этим самым во-первых, пытаются отвлечь от настоящих причин проблем, а во-вторых, ведут всех нас к большой беде.
  2. #5 Женечка
    2009-05-1221:10:43 А мне Святослав Могилевский и его передачи нравится. Сразу видно, что умный человек. А по поводу "сантехников", мне папа рассказывал, что все самые умные философы работали еще недавно сторожами и дворниками. Вот так
  3. #4 Павло Подобєд
    2009-05-1215:12:55 Свідзєцєль, чи як там Вас…
    Між Вами і Могилівським є велика різниця - він і далі буде на ТБ, а Вас і далі буде мовчки душити ЖАБА , і від заздрості ви будете, ховаючись за монітором під різними псевдами, дописувати анонімні "гидотки", дригаючи ортопедичним чоботом під столом та пускаючи бульки з носа.

    Наберіться сміливості - представтесь хто Ви, і скажіть чим невдоволені. Будьте мужчиною.
  4. #3 писарь
    2009-05-1117:40:43 Могилевский имеет огромнейший опыт политический - уже более двадцати лет практики. Правда, так и не стал депутатом, но очень даже мог.
    А по поводу "официального" образования, не многие "официальные политологи" у нас вообще понимают что-то, потому как покупают свои дипломы, или если прилежно учатся, то такому, что лучше бы не учились
  5. #2 Свидетель
    2009-05-1117:19:55 Поинтересуйтесь , какое образование у "обозревателя" Могилевского и в какой организации этот "политолог" всю жизнь проработал бригадиром сантехников. Могло ли быть раньше, чтобы любой неуч получил доступ к масс-медиа? Есть у него еще брат - второгодник Ставицкий из "Вика". Кричал в эфире, что мы - не европейцы, а славяне. Оно даже не понимает, что это разные вещи…
  6. #1 bulba_taras
    2009-05-0714:09:24 У наших неудачников всегда есть ответ на все случаи жизни. Кто виноват. А евреи… хороший обозреватель Могилевский. В правильном направлении исчит причыны нашых поражений. Как это он еще про руку Масквы не вспомнил

Додати коментар

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
Жирний Курсив Посилання Цитата


Захисний код
Оновити



Останні коментарі

Вибір читачів
























Куплю фотографії херсонців учасників
Української Революції 1917-1922 рр.:
- членів партій УПСР, УСДРП, УПСФ, УПСС;
- фотографії херсонців в мундирах українських військових частин,
- фотографії громадських діячів українського політичного руху на Херсонщині тощо.
8 093 725 67 45

Хто на сайті

На даний момент 139 гостей на сайті