Навігація по сайту: Головна Публікації Суспільство Люко ДАШВАР: «Без емоцій та почуттів можна писати хіба що підручники»

Політична
Херсонщина

Незалежний спостерігач



Люко ДАШВАР: «Без емоцій та почуттів можна писати хіба що підручники»

Електронна адреса Друкувати PDF
Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

czernowa0Її роман “Село не люди” можна сприймати по-різному, але залишитись байдужим до нього неможливо. За два роки ця книжка вийшла тиражем понад 35 тисяч примірників, що для сучасної української літератури – неабиякий успіх.


Ірина Чернова, яка підписується псевдо Люко Дашвар, пише все життя. Тому вислів “прокинулась знаменитою письменницею” - не про неї. За два роки вона видала ще дві книги: “Молоко з кров’ю” та “Райцентр”, які стали не менш популярними.
- У перших двох ваших книжках провідною є тема села, а найсвіжіший “Райцентр” відступає від цієї проблематики...
- Я і не зарікалась, що буду писати виключно про село. Андрухович якось сказав, що у кожного письменника третя книга – ще щось зовсім інше, ніж те, що від нього очікують. Погоджуюсь. Світ - такий великий та цікавий.
- Зате червоною ниткою у третій книзі знову ж таки тема кохання...
- Я й сама не раз думала про це. Яку б життєву історію не обрала і яка б тема мене не хвилювала, усе зводиться до історії кохання. Мене це не дратує, а навпаки - подобається. Без любові немає нічого. Навіть не знаю, що можна писати без емоцій, почуттів, кохання. Хіба підручники чи історичні дослідження. Для мене важливо, щоб книжка була просякнута емоціями.
- Кажуть, щоб писати про кохання, потрібно бути у стані закоханості...
- Я вже далеко не дівчинка. Тому для мене такий стан - це не обов’язково закоханість у щораз інших мужчин. Набагато важливіше – відчуття небайдужості. Цей стан мені набагато ближчий. Я не байдужа до Батьківщини, до того, що відбувається у нашій країні. Мені не подобається ходити по нерівних дорогах. Це дратує. Але найбільше дратує, що люди перестали це помічати. Звикли ходити по ямах на асфальті...
- Трапляються випадки, коли письменники йдуть на барикади, у політику...
- З політики я свого часу ледь видряпалась (Ірина Чернова була головою комітету у справах преси та інформації Херсонської облдержадміністрації. - Н.Н.). Усе життя була політично активною. А зараз - не хочу. Не хочу займатися нічим колективним. Коли хочеш зробити щось важливе – роби це сам. Не збирай навколо себе гурту, не спирайся на чиїсь руки чи плечі, просто працюй. Такої інтимності та самотності вимагає не лише творчість, а й моя громадянська позиція.
- За життя ви кілька разів круто змінювали своє життя та сферу діяльності: від журналіста - до чиновника, сценариста та письменника. Не страшно було йти у невідоме?
- Аніскілечки. Навпаки, це цікаво. Коли ти все кидаєш і починаєш займатись чимось новим – виникає стан захоплення та піднесення. Якщо людина прагне змін – не потрібно одразу все кидати і їхати в Гімалаї. Можна почати з чогось менш глобального. Головне – не боятись.
- Після виходу роману “Село не люди” було відчуття, що ви прокинулась знаменитою?
- Ні, адже пишу все життя. У мене склалась парадоксальна ситуація. Зі знайомих та близьких мої книжки читають усі, крім сім’ї: чоловіка, дочки та сина. І я їх розумію. За багато років у журналістиці я переписала вже таку кількість історій, що для них вихід книжки не став новиною. Якби я все життя ліпила пиріжки і раптом написала книжку, тоді б, напевно, вони ахнули. А так - вже начитались. З тієї ж причини вихід книжки не став проривом і для мене . Усвідомлення того, що це щось справді важливе, прийшло пізніше, коли тиражі роману почали рости.
- Велись розмови про екранізацію твору “Село не люди”...
- Розмови були про екранізацію усіх книжок. Мені пропонували зняти російськомовний серіал за книгою “Молоко з кров’ю”. Я цього не бачу, тому від ідеї відмовилась. Найбільш продуктивною в цьому плані є задумка вистави за цією книгою у Національному академічному драматичному театрі ім. І.Франка. Не знаю, чи долучусь до написання п’єси. Не впевнена, що впораюсь. Наразі кістяк для неї почав писати режисер Юрій Одинокий.
- Основний ваш заробіток – написання сценаріїв. Чи є вони такими ж близьким до душі, як робота над книгою?
- Це різні речі, втім, обидві мені близькі і потребують неабиякої відповідальності. Дратує, коли сценаристику не вважають серйозною літературною працею. Можливо, на це впливає те “мило” та сміття, яке люди бачать на телеекранах. Але тут варто зауважити один факт – сценарист, на жаль, не має жодного стосунку до того, що люди дивляться по телебаченню. Кіно - авторське дитя режисера, а зараз ще й продюсера. Через це виникають ситуації, коли я як сценарист уявляю собі головну героїню експресивного двадцятирічною білявкою, а потім бачу її на екрані пасивною сорокарічною брюнеткою. Порівняно зі сценарієм, книга – розкіш, повністю авторська річ. У мене лояльні і професійні видавці, які майже не правлять моїх книжок. Кожне виправлення обов’язково узгоджується.
- Чому книжки, на відміну від російських сценаріїв, почали писати українською?
- Я виросла в російськомовному середовищі і не збираюсь відмовлятись від російської, яку теж люблю. Ця мова важлива для мене тим, що має слово, якого фактично нема в українській – “нравственность”. Це поняття в моєму житті важливе. А мої україномовні книги – початок пошуків для себе своєї власної України.


Довідка
Справжнє ім’я письменниці із незвичним псевдо Люко Дашвар - Ірина Чернова. Здобула дві вищі освіти - в Одеському інституті легкої промисловості (інженер-механік) та Академії державного управління при Президентові України (магістр державного управління). З 1986 р. працює у журналістиці. Була головним редактором херсонської молодіжної газети та партійного видання “Селянська зоря”, працювала у столичних жіночих глянцевих журналах. З 2006 р. Ірина Чернова пише кіносценарії, а у 2007 р. побачила світ її перша книжка – “Село не люди”. Роман отримав ІІ премію конкурсу “Коронація слова”.
Джерело:

 

Коментарі  

  1. #3 Дмитрий
    2010-01-2211:51:17 Прочитал "Кровь с молоком" за два вечера, великолепное произведение!!!
  2. #2 Бахматова
    2009-11-2119:32:57 Всегда радостно за земляков, совершающих полет из Херсона - в космос. поздравляю автора и постараюсь прочитать книги.
  3. #1 Олена
    2009-11-2109:58:07 Прочитала усі три книги - захоплення неймовірне! Глибина, моральність та співвіднесеніст ь із дійсністю просто шокують! Супер!!!

Додати коментар

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
Жирний Курсив Посилання Цитата


Захисний код
Оновити



Новини

Банер

Реклама

Банер

Янукович промолчал. Первый прокол Президента...

Банер

Останні коментарі

Вибір читачів

























Хто на сайті

На даний момент 61 гостей на сайті