Навігація по сайту: Головна Публікації Політика Гриценко буде дотримуватися державної мови й вшановувати ветеранів червоними прапорами

Політична
Херсонщина

Незалежний спостерігач



Гриценко буде дотримуватися державної мови й вшановувати ветеранів червоними прапорами

Електронна адреса Друкувати PDF
Рейтинг Користувача: / 4
НайгіршеНайкраще 
gricenko_guberbator1 квітня 2010 року новий голова Херсонської облдержадміністрації Анатолій Гриценко підписав Розпорядження № 329 "Про додаткові заходи щодо відзначення в області 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років".
в пункті сьомому цього Розпорядження запропоновано, цитуємо: "В День Перемоги перед адміністративним будинком разом із Державним Прапором України вивісити прапор держави-переможця у Великій Вітчизняній війні із зображенням серпа та молота". А також рекомендувавно "підприємствам, установам, організаціям, які розташовані на території області, долучитися до виконання цього завдання".
Цей крок губернатора про популяризацію  символів тоталітарної доби  викликав негативну реакцію з боку частини громадськості тому, що на думку незадоволених, розпорядження глави державної адміністрації вивісити прапор колишнього СРСР на адміністративних будівлях в області та рекомендація зробити те ж саме на будівлях підприємств, установ, організацій – є перебільшенням повноважень чиновника та нічим іншим, як пропагуванням знаків тоталітарної держави, держави, яка знищила мільйони громадян України. В ЗМІ та в Інтернеті з’явилися десятки критичних матеріалів. Тональність критики різнилася. Найбільш толерантні лише рахували іміджеві втрати регіоналів від поспішного рішення нового херсонського губернатора. Наприклад, відомий громадський діяч Ігор Луценко (не плутати з Юрієм Луценко) написав «З іміджевої точки зору можу сказати, що ця і подібні акції насправді є політичною "підставою" Глави Держави. Тому що позбавляють його можливості поширювати свій електоральний вплив на Західну і Центральну Україну. Це при тому, що свого часу це таки вдалося здійснити і т.зв. "комуняцькому" Кравчуку, і т.зв. "промосковському" Кучмі»
В цій ситуації кореспондент радіо БіБіСі вирішив звернутися за коментарем безпосередньо до голови Херсонської облдержадміністрації Анатолія Гриценка.
Розмова видалася вельми цікавою. Друкуємо її без скорочень, використовуючи стенограму, що опублікована :

Гриценко: - Я как государственный служащий должен соблюдать те законы, которые принимаются в нашей стране. Я назвал закон Украины об увековечении памяти Великой Отечественной Войны 41-45 годов, принятый в 2000-м году. Где чётко прописано в законе, что необходимо использовать символику годов Великой Отечественной Войны. Нам не выполнять законы Украины. А дискусия возможна - среди разных политических сил, общественных организаций...
журналіст: - ну просто в Україні достатньо неордиране є ставлення до радянського минулого і до червоного прапора в тому числі.
Гриценко: - Вы мне скажите – у нас очень много законов, к которым разное отношение различных политических сил и разных партий. Мы будем принимать решения с учётом той нормативно-правовой базы, которая есть в государстве, или с учётом мнений разных политических сил. Противоположного мнения по тем или иным событиям, которые отмечается в государстве.
Журналіст: - Ну але дивіться – наприклад - у нас є закон, який зобов’язує всіх державних чиновників говорити Українською мовою, а ви зараз говорите зі мною російською. Ну от маєте.
Гриценко: - Нема питань у мене розмовляти з вами українською мовою. Але є стаття Конституции, яка гарантіруєт прімінєніє русского язика.
Журналіст: - Але чиновників вона зобов’язує говорити українською.
Гриценко: - Я з вами можу розмовляти українською мовою. У вас питання до прапора чи до розмови, на якій я спілкуюсь з вами, скажіть, будь ласка?
Журналіст: - Ні у мене до вас запитання, як до державного чиновника про прапор.
Гриценко: - А ви не розумієте, коли я з вами спілкуюсь російською мовою про прапор?
Журналіст: - Дивіться. Тільки що ви говорили, що ..
Гриценко: - Я відповів на ваше запитання?
Журналіст: - Відповіли. Я просто намагаюсь зрозуміти ваш аргумент по прапору і по тому рішенню.
Гриценко: - У мене один аргумент. Я третій раз вам повторюю. Це закон України про увічнення перемоги Великої Вітчизняної війни 41-45 рр. Почитайте, будь ласка, статтю 1-шу цього закону – там все написано. Тому з одного боку ви мені пропонуєте, щоб я, як державний чиновник розмовляв українською, а з другого боку ви мене підштовхуєте, щоб я не виконував закону України.
Журналіст:- Боже упаси!
Гриценко: - а чо ми тоді довкола теми дискутуємо, якщо це закон України? Якщо би це було моє власне рішення, тоді я мог би з вами спілкуватись і приводити якісь аргументи. В мене аргумент один – закон України.
Журналіст: - Все зрозуміло дякую.


Таким чином, ми можемо зробити щонайменше три висновки.
Висновок перший: Анатолій Павлович цілком свідомо вирішив прикрасити державні будівлі прапорами колишнього СРСР, хоча знав про неоднозначність відношення громадськості до свого кроку, тобто він проявив себе губернатором лише частини мешканців області. Але в цьому немає нічого дивного, бо попередній губернатор робив так саме, вшановуючи пам'ять Шухевича.
Висновок другий: голова Херсонської облдержадміністрації говорить (чи думає?),  що діє в рамках Закону України . 
Але подібна впевненість губернатора повністю розбивається о букви цього Закону. Лише в одному місці – статті 1 згадується  щось віддалене схоже на те, що розпорядився зробити пан губернатор на Херсонщині: «На честь Перемоги в столиці України місті-герої Києві,  інших містах та населених пунктах України проводяться святкові заходи  з використанням символіки років Великої Вітчизняної війни».
Закон пропонує використовувати символіку Великої Вітчизняної війни. Й ніде законодавці десять років тому не пояснили  тим, хто  буде виконувати цей Закон: що ж  то за символіка років Великої Вітчизняної війни! Й точно ці законодавці не вказали, що прапор СРСР є «символікою» Великої Вітчизняної війни.
Не вказали поки що, бо народні обранці, що представляють  КПУ, вирішили доповнити розділ Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні» положенням про Прапор Перемоги. Якщо коаліція стабільних реформаторів підтримає ініціативу комуністів, то жодні різночитання щодо атрибутів Вітчизняної війни будуть усунені.
Висновок третій: несподіваний та приємний. Анатолій Павлович знає українську мову! Й обіцяє дотримуватися у своїй діяльності вимог  використовувати державну мову у своїй діяльності.
P.S. Громадські організації Херсонщини підготували для глави облдержадміністрації Анатолія Гриценка звернення з вимогою відновити історичну справедливість й вивісити поруч з прапором СРСР (як вказано у Розпорядженні: «держави-переможця» у Великій Вітчизняній війні) інші прапори держав-переможців, членів Антигітлерівської коаліції, які разом з СРСР билися з коричневою чумою.
Й якщо неможливо бути вивісити всі прапори країн, що перемогли нацистський третій Рейх (цих прапорів буде кілька десятків), то хоча б повісити прапори основних учасників Антигітлерівської коаліції – США та Великої Британії, які також можуть вважатися повноцінними символами Великої Вітчизняної війни.
На фото з Ще союзники, що разом святкують перемогу над нацизмом.
Через кілька років політики зроблять їх ворогами.
Через шістдесят п’ять років звичайні мешканці степової України навіть й не будуть здогадуватися, що Перемога над третім рейхом була спільною перемогою антигітлерівської коаліції, до якої входило кілька десятків країн.
Встреча на Эльбе
 

Коментарі  

  1. #13 Дементий Белый
    2010-04-1608:48:35 Достойный ответ главы облгосадминистр ации:
    http://www.oda.kherson.ua/adm/roz/2010/arhiv/336.doc

    Гриценко отменил распоряжение о вывешивании именно флага СССР, уточнив свою формулировку согласно Закона от 2000 года об увековечивании Победы в Великой Отечественной войны.
    Считаю, что сделал правильно
  2. #12 woman_logic
    2010-04-1500:32:30 не лише в голові. на шиї в нього пречудовий триколор.
    http://www.oda.kherson.ua/cgi-bin/control.pl?start=%3Cbody&end=%3C/body&type=start&lang=uk&id=../adm/currentinf/inf/news/2010,04,14,5,u.html
  3. #11 Тарас
    2010-04-1423:20:04 Залиште історію історикам. В нас кожен політик - спеці з історії, вважає за потрібне дати свою оцінку від Ттрепілля до Народного руху.
    Фашизм переміг не СРСР, а Антигітлерівськ а коаліція.

    Гриценко своє керченське мислення проектує на Херсонську область. Люди очікують від влади реформ, підняття економіки. Червоні прапори - це все для замилювання очей. Людям потрбіні зміни. А їх немає. Знову почали з того, що змінили розділ "Історія" на сайті ОДА.

    Гриценко, ваше діло займатись господарськими справвми, економікою. Чекаємо результатів.

    Те, що в Гриценка лише прапори в голові - це й так всі знають.
  4. #10 негрантоед
    2010-04-1416:42:06 патриоту: Господи, а "грантоеды" вам чем помешали?
  5. #9 патриот
    2010-04-1414:29:03
    Цитата:
    woman_logic
    2010-04-1411:50:42
    Цитую патриот:
    Бибиси и их подпевалам

    мы им должны? эк, Вас, занесло…


    "Им" - это разные подпевалы, грантоеды, националисты и прочая шелупень
    "должны" - ветеранам и СССР
    читайте внимательно
  6. #8 вовчик
    2010-04-1414:01:26 нормально мужик отвечает. очень четко и по деловому знает что хочет
  7. #7 woman_logic
    2010-04-1411:50:42
    Цитую патриот:
    Бибиси и их подпевалам

    мы им должны? эк, Вас, занесло…
  8. #6 патриот
    2010-04-1410:48:59
    Цитата:
    кому - "им"? и сколько должны?

    Бибиси и их подпевалам
  9. #5 woman_logic
    2010-04-1410:17:59 кому - "им"? и сколько должны?
  10. #4 патриот
    2010-04-1410:13:14 Уже им Великая Победа мешает. СССР - страна, которая победила фашизм. Мы хотя бы за это им должны быть благодарны. А эти все со своей мовой лезут. Злости не хватает!

Додати коментар

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:
Жирний Курсив Посилання Цитата


Захисний код
Оновити



Новини

Банер

Реклама

Банер

Скорбим вместе с Польшей. Киев, 10 апреля. Вечер

Банер

Останні коментарі

Вибір читачів

























Хто на сайті

На даний момент 118 гостей на сайті